Programare în Scratch pentru copii
Folosește blocuri de cod și creează-ți primele jocuri în Scratch. Între timp, vei învăța cum funcționează calculatoarele.
Acesta este un curs de programare pentru copii, în limba română, pentru copii între 8 și 12 ani.
Învață să programezi de la primele blocuri
Vorbesc serios!
Vom folosi site-ul Scratch (dezvoltat de MIT) să învățăm bazele programării și informaticii. E super distractiv: codul arată ca niște bucăți de puzzle sau Lego și le vom îmbina pentru a face scripturi.
Cu ele, vom putea programa orice pe ecran: mișcări, animații, efecte vizuale, jocuri pentru 2 jucători, vom face personaje să zboare și vom programa inamici inteligenți.
În cursul acesta, vom face programarea să fie ca o joacă.
Ce vom programa
Animații și efecte vizuale
În primul capitol din curs, ne vom familiariza cu Scratch și vom folosi primele blocuri de cod pentru a construi ceva imediat vizibil pe ecran.
Vom învăța cum calculatorul execută scripturile noastre pas cu pas.
Chiar și cu cele mai simple scripturi, vom face personajele noastre să se miște pe ecran și vom crea efecte vizuale cu ele.
Pong
Aici vom programa primul nostru joc complet în Scratch. Vom învăța despre poziții și direcții și cum să controlăm personajele cu tastatura.
Acesta este un joc pentru 2 jucători, așa că te vei putea juca Pong cu un prieten!
Tot aici, vom programa variabilele și vom învăța cum calculatorul reține valori pe care le putem modifica pe parcursul jocului. Vom folosi tehnica aceasta la toate celelalte jocuri.
Să desenăm în Scratch
În acest proiect, vom învăța să programăm o aplicație de desenat. Vom crea butoanele, creionul, bagheta magică și le vom programa de la zero!
Tot aici vom învăța o tehnică de programare pe care o vom folosi în jocurile mai grele: difuzarea mesajelor, sau cum putem face personajele în Scratch să "vorbească" între ele.
Împușcă monstrul
Acesta va fi primul nostru joc mai complex. Vom programa o navă spațială care trebuie să împuște un monstru (sau coronavirusul). Dar monstrul va trage de asemenea cu gloanțe spre noi! În acest joc, programăm primul nostru inamic.
Vom învăța să folosim clone ca să tragem cu gloanțe, cum să creăm efecte de explozie și cum să programăm niveluri ca să facem jocul mai palpitant.
Flappy Bird
În acest proiect, vom programa o clonă a lui Flappy Bird, faimosul joc pe telefon. De data aceasta, vom învăța să facem personajul nostru (pasărea Flappy) să zboare și să se lovească de pământ și de celelalte obstacole. Acesta va fi primul nostru joc infinit (dacă îl poți juca atât de mult!). De asemenea, aici programăm primele efecte sonore.
În jocul acesta, vom învăța să programăm efectul de gravitație în orice joc pe calculator și să facem mai multe scripturi să ruleze în același timp.
Pac-Man
Acesta va fi cel mai complex joc din curs: o clonă a lui Pac-Man, un joc faimos jucat de milioane de oameni din întreaga lume. În acest joc, trebuie să programăm jucătorul să mănânce toate prăjiturelele din labirint (biluțele galbene) fără să fie prins de fantomele cele rele.
În acest joc, vom învăța să programăm inamici inteligenți care se vor mișca singuri și îl vor urmări pe Pac-Man prin labirint. Îți voi arăta pas cu pas cum să le scriem scripturile.
Astfel începem să scriem ceea ce programatorii numesc algoritmi, iar noi învățăm informatică.
Salut, eu sunt Daniel
Sunt programator și abia a aștept să te învăț și pe tine să programezi în Scratch!
Am învățat mai mult de 16000 de copii să programeze și am predat tehnici avansate de software pentru mai mult de 30000 de programatori profesioniști, care lucrează la unele dintre cele mai mari companii din lume.
Iar în cursul acesta, te voi ghida pas cu pas.
Cum învățăm
100% practic
În acest curs, învățăm făcând. Toate proiectele din curs sunt practice: când programăm ceva, vedem imediat efectele pe ecran.
Ca să nu mai spun că programăm jocuri pe care le putem juca împreună cu prietenii!
Învățare prin intuiție
Spre deosebire de lecțiile de informatică de la școală, nu ne concentrăm pe teoria calculatoarelor de la început, pentru că ar fi plictisitor.
În acest curs experimentăm lucruri, vedem cum funcționează, ne explicăm de ce, apoi scriem scripturile corecte. În felul acesta dobândim o intuiție mai bună despre cum funcționează calculatoarele și software-ul.
Plus că e distractiv.
Progres ghidat
Am ales jocurile din acest curs cu grijă, cu un nivel de provocare din ce în ce mai mare. Începem ușor, ca să ne facem confortabili și încrezători în ce am învățat.
Pe măsură ce avansăm, vom avea nevoie de puțin efort să terminăm jocurile. Dar indiferent de obstacole, vom face totul pas cu pas.
La final, recompensa e magică.
Pentru părinți
Siguranța pe primul plan
Fiecare copil are un cont propriu aici pe site, în care progresul cursului este salvat.
În afară de dumneavoastră și de copil, nimeni nu are acces, nici măcar eu (instructorul).
Platforma Scratch este la fel de sigură și vă voi învăța pas cu pas ce trebuie să facem ca să lucrăm în deplină siguranță.
Comunitate prietenoasă
Am creat o comunitate doar pentru copiii care iau cursuri aici pe site. Partajăm jocuri, întrebări și ce învățăm din programare.
Eu sunt prezent tot timpul, răspund la întrebări și încurajez curiozitatea sănătoasă.
Certificate de absolvire
Oricine termină cursul și proiectele va primi un certificat.
Diploma este o recompensă pentru efortul depus în curs și pentru programarea proiectelor, nu doar pentru urmăritul video-urilor.
Abilități pentru viitor
Programarea și IT-ul devin critice în societatea noastră, iar copiii au nevoie să fie pregătiți.
Scopul meu este să îi ajut să dezvolte abilități pentru viitor - programarea, gândirea critică și rezolvarea creativă de probleme - într-un mod distractiv.
Timp liber pentru învățare
Să ajutăm copiii să creeze, în loc să consume jocuri și video-uri pe tablete, telefoane și pe web.
Clădiți-le mentalitatea de creator. Încurajați-i să-și construiască propriile jocuri și aplicații. Până vă dați seama, își vor face propriul Microsoft.
Zero risc
Aceste abilități sunt importante, dar nu trebuie grăbite. Cursul, site-ul și platforma Scratch sunt disponibile 24/7 ca fiecare copil să învețe în ritmul propriu.
Dacă în orice eventualitate cursul nu se potrivește copilului dumneavoastră, scrieți-mi la [email protected] și vă voi returna plata.
Ce învățăm
- Introducere (2:33)
- Programarea lui Pac-Man în labirint (17:18)
- Rafinarea mișcării lui Pac-Man (18:54)
- Programarea fantomei Inky (15:50)
- Inky se mișcă singură (15:31)
- Fantomele îl urmăresc pe Pac-Man (19:24)
- Răzbunarea lui Pac-Man (20:51)
- Programarea vieților lui Pac-Man (11:13)
- Programarea prăjiturelelor (15:28)
- Programarea scorului și terminarea jocului (19:06)
demonstrat pe
17000+ copii
(până în ianuarie 2021)
Întrebări frecvente
1. Cât durează cursul?
În total, cursul are 8 ore de video, cu lecții în jur de 15 minute fiecare. În mod obișnuit, un copil termină cursul în câteva săptămâni, dar fiecare lucrează în ritmul propriu.
2. Există cerințe obligatorii?
Cursul nu cere nimic, în afară de un desktop/laptop (orice sistem de operare e bun) și o conexiune la internet. Nu trebuie instalat nimic pe calculator.
3. Se poate rula cursul pe telefon?
Din păcate nu. Scratch nu funcționează bine pe mobil, pentru că avem nevoie de spațiu pe ecran să programăm jocurile.
4. Cursul oferă certificate?
Da! Oricine termină lecțiile și toate proiectele din curs va primi un certificat în format electronic, pe care apoi îl puteți printa.
5. Cum învăț să programez?
Vom începe ușor, cu blocurile de bază în Scratch. Apoi vom crea scripturi și jocuri mai complexe. Între timp, vom învăța cum funcționează codul (informatica) și calculatoarele.
6. Dar dacă nu mi se potrivește cursul?
Trimteți-mi un email la [email protected] și vă voi returna plata în totalitate.
7. Am nevoie să fiu un geniu ca să programez?
Deloc! Orice copil poate învăța să programeze. Vom descoperi aici cât de importantă e matematica. Dacă deja te pricepi la matematică, te va ajuta să înțelegi mai ușor.
8. Pot să rulez jocurile la mine pe telefon sau pe calculator?
Jocurile merg doar pe website-ul Scratch. Deci dacă vrei să le joci ca pe niște aplicații de telefon, din păcate nu funcționează cum te-ai aștepta. În schimb, poți trimte link-uri prietenilor și ei se pot juca jocul tău pe site-ul Scratch fără să își facă vreun cont sau orice altceva.
9. Vreau să întreb altceva. Cum fac?
Scrieți-mi la [email protected]!